fbpx Skip to content

Termékadatok exportálása Shopify webáruházakból

Debreczeni Attila

Debreczeni Attila

Egy webáruház üzemeltetésénél gyakran előforduló igény, hogy az abban megtalálható termékeket egy másik rendszerbe is fel szeretnénk tölteni, például árösszehasonlító oldalak rendszereibe vagy egy másik online áruházba. Ilyenkor előfordulhat, hogy problémás a termékadatok exportálása és azok importálása egyik rendszerből a másikba. Ebben a cikkben Shopify webáruház-tulajdonosoknak szeretnénk segítséget nyújtani azzal, hogy összefoglaljuk, milyen lehetőségek vannak arra, hogy egy webshopból más rendszerekbe könnyedén megtörténhessen a termékadatok szinkronizálása.

Shopify nyújtotta lehetőségek a termékadatok exportálására

A Shopify rendelkezik beépített export funkcióval, melynek segítségével a termékadatok exportálása egy CSV fájlba történhet, amit aztán fel lehet tölteni egy másik webshopba vagy egy másik, olyan rendszerbe, ami támogatja a CSV fájl importálását. Ez a Shopify-nak egy hasznos funkciója, azonban adódhat olyan eset, amikor más formátumban van szükség a fájlra, esetleg az adatstruktúra nem megfelelő a másik rendszer számára, vagy bármilyen egyéb egyedi igény felmerülhet.

A Shopify-ból azonban csak manuálisan nyerhető ki a fájl, így csak akkor lehet praktikus ennek a funkciónak a használata, ha egy olyan helyre szeretnéd feltölteni a CSV-t, ahol nincs szükség napi szintű termékadat-frissítésre. Ez rendkívül időigényes folyamat, de szerencsére vannak már automatizált megoldások, amelyekkel a mindennapi, manuális frissítgetést akár már el is felejtheted.

Automatizált megoldás

A Digiloop házon belül fejlesztett megoldásának köszönhetően egyedi igények alapján lehet a termékadatok exportálását, szinkronizációját végezni Shopify webáruházakból akár más rendszerekbe is egy termékadatfájl generálásának segítségével. A Digiloop hivatalos Shopify Expertként működik a népszerű e-kereskedelmi platformon. A csapat, egyéb szolgáltatások mellett, abban segít, hogy a felmerülő igények alapján CSV, JSON vagy más, választott formátumú fájlt készít ügyfelei számára, mely egy egyedi URL-en keresztül érhető el. Mivel itt egy automatikus, napi szinten történő szinkronizációról van szó, a termékadatok mindig frissek maradnak a célrendszerben, nem kell többé manuálisan le- és feltöltened az újabbnál újabb fájlokat.

Termékadatok exportálása Shopify webáruházakból

Termékadatfájl generálása, automatikus termékadat-szinkronizáció. Honnan hova?

Lássuk, milyen esetekben jöhet jól az, ha egy Digiloop által generált termékadatfájllal végzed el az adatszinkronizációt egy Shopify webáruházból.

1. Árösszehasonlító oldalak

A webáruház-tulajdonosok leggyakrabban a különböző árösszehasonlító oldalakra szeretnék feltölteni a webshopjukban megtalálható termékeket. A Digiloop fejlesztésének köszönhetően könnyen szinkronban lehet tartani a termékadatokat például az Árukereső, Árgép, Olcsóbbat.hu, Glami árösszehasonlító oldalak és egy, Shopify webáruház között. Ha tudni szeretnéd, számodra melyik árösszehasonlító felület az ideális akkor olvasd el korábbi cikkünket erről.

2. Google Merchant Center, Facebook Katalógus

Az árösszehasonlító oldalakon túl a termékadatok szinkronban tartása működik olyan rendszerekkel is, mint például a Google Merchant Center, Facebook Katalógus vagy más hasonló felületek. Mindkét felületre az árösszehasonlító oldalakhoz hasonlóan a termékadatokat kell feltölteni egy folyamatosan frissülő termékadatfájl segítségével. Ezt követően különböző Google és Facebook hirdetési kampányokhoz tudod felhasználni az ott szereplő termékadatokat.

3. Egyik webáruházból a másikba

Lehetőség van arra, hogy egy Shopify webáruházból egy másikba szinkronizáld a termékadatokat. A Digiloop jelenleg arra biztosít megoldást, hogy az adatokat Shopify és Jumpseller e-kereskedelmi platformon működő webáruházba importáld Shopify áruházadból. Erre például abban az esetben lehet szükség, ha több nyelven szeretnéd, hogy működjön webshopod.

4. Ételszállító szolgáltatások és sok más

Szinte határtalan azon lehetőségek sora, hogy milyen célrendszerekbe tudja a Digiloop csapata számodra a termékadatok exportálását elvégezni, és ehhez automatikus frissítést biztosítani. A fájlt többnyire CSV-ben, JSON-ben és XML-ben szokták kérni a különböző rendszerek, azonban van, hogy más formátumra van igény. Ennek az igénynek pedig a Digiloop eleget is tud tenni, és más egyéb fájlformátumban is biztosítani tudja a termékadatokat. Ennek köszönhetően például ételszállító szolgáltatások, mint például a Wolt felületére, de akár a Pepitára is feltölthetők a termékadatok, és automatikusan naprakészen tarthatók.

Termékadatfájl automatikus generálásának előnyei

Végül pedig lássuk, hogy milyen előnyökkel jár az, ha a termékadatok exportálását és importálását többé nem manuálisan végzed, helyette egy automatikus megoldásra bízod azok végrehajtását. A Digiloop egy folyamatosan frissülő termékadatfájlt generál számodra, melyet egy URL-en keresztül érhetsz el, és amit egy kattintással beilleszthetsz a kívánt rendszeren létrehozott admin felületeden.

Itt még mindenképpen megjegyeznénk, hogy a Shopify webáruházak adminján elérhető termékadatokból lehet dolgozni. Egy külsős alkalmazás által generált, csak a webshopban látható adatok (pl.: nyelvfordítás esete) nem kérhetők le.

  • Idő és pénz megtakarítása
  • Választható fájlformátum
  • Személyre szabható fájlstruktúra
  • Egyedi árazás beállítása
  • Tömegesen módosítható termékadatok (pl.: színek nyelvének módosítása, Black -> Fekete)
  • Darabszám, készlet kiírásának módosítása (pl.: ne konkrét darabszám látszódjon, csak szimplán annyi, hogy Készleten)
  • Egyedi mezők adhatók meg
  • Szállítási idő és szállítási költség is hozzáadható a mezőkhöz (Árösszehasonlító oldalak kérhetik)
  • Állítható frissítési gyakoriság

Összegzés

Webáruház-tulajdonosként érdemes igénybe venni a Digiloop automatizált megoldásait a termékadatok exportálásához, szinkronizációjához, hogy meg tudd jeleníteni árucikkeidet más felületeken is. Ennek köszönhetően több potenciális vásárlót, ügyfelet érhetsz el, hiszen a termékeid a meglévő webshopodon kívül más helyeken is jelen lesz.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Tetszett a cikk?
Olvasd el a többi írásunkat is!