fbpx Ugrás a tartalomra

A biztonságos webáruház kulcsa

Sárvári Nelli

Sárvári Nelli

Biztonságos webáruház

Online áruházad megnyitása során egy nagyon fontos aspektus a biztonság megléte, hiszen vásárlóid adatai, illetve a saját adataid is könnyedén veszélybe kerülhetnek. Éppen ezért érdemes körülnézni, hogy melyik platform járul hozzá legjobban a biztonságos webáruház megteremtéséhez.

Cikkünkben segíteni szeretnénk, hogy megismerd milyen biztonsági kérdéseket kell végiggondolnod és melyek azok, amely egy Shopify áruház üzemeltetése esetében automatikusan működnek, mindenféle plusz munka nélkül.

A Shopify a legbiztonságosabb e-kereskedelmi platformok egyike. Az oldal felhő alapú, így a hosted szerverekhez képest folyamatos biztonságot nyújt, anélkül, hogy neked bármit is tenned kellene. Ez nagyon hasznos lehet, amennyiben úgy érzed, hogy nem szeretnél még a biztonsági beállításokra is hosszú órákat szánni tekintve, hogy számos olyan oldal létezik, ahol ezt neked kell kivitelezned, ugyanakkor mindenképp fontos számodra, hogy minden a legnagyobb rendben legyen ahhoz, hogy vásárlóid újra és újra téged válasszanak a konkurencia helyett.

Sajnos manapság rengeteg olyan támadás érheti az egyes oldalakat, amelyek könnyen kivédhetők lennének. A self-hosted oldalak esetében könnyen előfordulhat adatvesztés, azonban a Shopify esetében szerencsére ez nem okoz problémát. A túlterhelés esetében felmerülhet az a probléma, hogy egyszerre többen nézik az oldaladat például a karácsonyi vásárlások során, hogy lelassuljon az oldalad és nehezen elérhető legyen a valódi vásárlók számára. Az adatlopás is felmerülhet problémaként, azonban bizonyos oldalak esetében szerencsére ez sem merül fel problémaként.

A legfontosabb megfontolandó kérdések a biztonságos webáruház esetében a következők:

Vásárlói adatok védelme

A legfontosabb biztonsággal kapcsolatos kérdés határozottan a vásárlók védelmére irányul. Amennyiben vásárlóid bizalmas adatokat tesznek közzé oldaladon, például a bankkártya adataikat mindenképp fontos, hogy ne kerüljenek rossz kézbe ezek az információk. Amennyiben mégis valami ilyesmi történne, vásárlóid nem szívesen fognak többé téged választani és sajnos rengeteg kárt okozhatsz egy rosszul megválasztott platform használatával.

A Shopify 100%-os biztonságot nyújt vásárlóid részére, hiszen a GDPR bevezetése után még nagyobb hangsúlyt kellett fektetni az oldal ezen szempontjaira is.

Saját adatok védelme

Adatok védelme

A saját adataid védelme is éppen olyan fontos, mint a vásárlóidé. Amennyiben nem teszel meg minden óvintézkedést könnyen lehet, hogy adataidat ellopják tőled. Ezt nyilván senki sem szeretné miközben biztonságos webáruháza megteremtésére törekszik.

Éppen ezért jó hír az, hogy a Shopify szinte ellehetetleníti a brute-force támadásokat. Ez egy nagy pozitívum lehet a biztonságos webáruház kialakításánál, hiszen semmiképp sem lenne jó egy esetleges támadás során adatot veszíteni.

Biztonságos fizetés

Az egyik legkényesebb pont az online áruház működtetése során a biztonságos fizetés. Amennyiben vásárlóidnak meg kell adniuk a személyes adataikat a fizetés során, mindenképp megfelelő hangsúlyt kell fektetned annak megfelelő kezelésére.

A Shopify Checkout felületén nem lehet túl sokat variálni, pontosan a biztonság miatt. A platform teljes mértékben biztosítja a biztonságos internethálózatot, amelyet folyamatosan monitoroz és tesztel, továbbá megvédi a kártyatulajdonosokat az esetleges támadásoktól. Tekintve, hogy a platform számára kifejezetten fontos az, hogy a fizetés során is minden adat biztonságban legyen, így Shopify áruházad automatikusan, mindenféle plusz kör nélkül biztosítja számodra a szükséges biztonsági intézkedéseket.

A fizetési szolgáltató integrálása során is figyelned kell az egyes felületek biztonságára, hiszen itt is figyelned kell a vásárlóid és a saját adataid védelmére. Szerencsére a nagyobb cégek esetében sokkal jobb esélyekkel indulsz a biztonság terén is, így mindenképp érdemes lehet ez alapján választani.

SSL

Az SSL tanúsítvány szintén fontos eleme a biztonságos webáruház kiépítésének, hiszen ennek segítségével szintén biztosíthatod a vásárlóid online fizetés során megadott adatainak védelmét.

A Shopify áruházak mindegyike automatikusan rendelkezik SSL tanúsítványokkal egészen addig, amíg nem próbálsz valamilyen módon belepiszkálni az eredeti kódba.

Jelszó

Jelszó készítés

Sokszor pont a jelszó az, ami meghatározó egy-egy támadás esetében és könnyen sikerhez juttathatja a hackereket. Egy online áruház esetében érdemes lehet egy teljesen random generált jelszó használata, amelyet természetesen sehol máshol nem használsz, csak és kizárólag webáruházad üzemeltetéséhez. Ugyanez igaz a csapatodban dolgozó többi adminisztrátor esetében is. Mindenképp nehezen feltörhető jelszóra lesz szükség a tökéletes védelemhez.

Amennyiben Shopify áruházzal rendelkezel, a platform automatikusan értesít téged abban az esetben, ha a megszokottól eltérő időben vagy módon próbálja valaki használni a fiókod. Ebben az esetben bizonyosságot kell adnod arról, hogy valóban te próbálsz belépni a fiókodba és nem valaki más.

Alkalmazások

Természetesen ha úgy érzed, hogy további alkalmazásokra van szükséged az oldal teljeskörű és biztonságos üzemeltetéséhez, a Shopify erre is nyújt lehetőséget. A különböző alkalmazások különböző problémákra nyújtanak megoldást, hogy egészen biztosan megtaláld a számodra megfelelőt.

Amennyiben sok alkalmazással rendelkezel Shopify áruházadban, sokkal több lehetőséget biztosítasz a támadásra. Érdemes tehát végiggondolni, hogy melyek azok az applikációk, amelyek elengedhetetlenek online áruházad üzemeltetéséhez, és melyek azok amelyeket nem is feltétlenül veszel igénybe. Minderre azért van szükség, hogy jobb lehetőséget biztosíts a biztonságos webáruház megteremtéséhez.

Összegzés

Összességében tehát számos fontos aspektust kell figyelembe venned egy biztonságos webáruház megalkotása során, azonban nem kell különösképp aggódnod amennyiben Shopify áruházzal rendelkezel, hiszen ahogy végig olvashattad, a self hosted oldalakkal szemben a Shopify használata sokkal egyszerűbb és a biztonsági beállítások többnyire automatikusan az online áruházad részei lesznek.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Tetszett a cikk?
Olvasd el a többi írásunkat is!