fbpx Ugrás a tartalomra

Mire használható a Shopify beépített Import funkciója?

Racz Barbara

Racz Barbara

A Shopify felületén található egy beépített Import funkció, de vajon ez a legjobb módja annak, hogy a termékadataidat feltöltsd?

Ha drop shippinget használsz – amiről korábban már részletesen írtunk –, kiskereskedőként meg kell találnod a számodra legideálisabb beszállítókat. Legalább hét módja van annak, ahogy rájuk találhatsz. Ha már meg van, kitől szeretnéd a leendő virtuális termékeidet beszerezni, akkor érdemes annak is utána nézned, hogy milyen technikák léteznek arra, hogy az árucikkek adatait megszerezd. Ezt megteheted manuálisan, termékbeszerzési eszközökkel (product sourcing tools/PST), web scraperrel és adatbázisok használatával is. Az utolsó lépés, amit meg kell tenned, hogy feltöltsd a termékeket a webáruházadba. A Shopify beépített Import funkcióját is használhatod erre, de nem ez a legjobb módja annak, hogy azt a sok adatot, melyet megkaptál, kezeld. Tovább olvasva megtudhatod, mire használhatod ezt a beépített importáló funkciót, és hogy mit tudunk neked ajánlani a termékadatok kezelése kapcsán.

Manuális módszer helyett automatizmus

Ha csak néhány terméked van, azok adatát manuálisan is feltudod tölteni a Shopify-ra. Ez egy hosszadalmas folyamat és nehézségek is léphetnek fel közben, így a Shopify segítséget tud nyújtani abban, hogy valamelyest automatizáld és felgyorsítsd a munkád, hogy egyszerre több termék adatait is feltölthesd a felületre. Nem számít, melyik automizált módot használod – ahogy arra az elején már utaltunk, nem csak a Shopify beépített importálója használható erre – a munkád lényegesen könnyebb lesz, és sikeresebb lehetsz az üzleti életben.

De ne siessünk így, kezdjük az elején!

Az első dolgod az, hogy regisztrálj a Shopify-ra; ez a felület alapvetően nem bonyolult. Bejelentkezés után a Dashboardról elérheted a termékeket, kattints a Products menün belül az All products lehetőségre. Itt találhatsz egy minta CSV sablont: kattints a megfelelő szövegre, a minta meg fog nyílni egy új ablakban, le kell töltened azt, és kitölteni a saját termékeid adataival. Láthatsz ebben példaadatokat is, ez a segítségedre lehet; a Shopify CSV sablonja egy igencsak nagy táblázat. Ami a Shopify-ra történő feltöltést illeti, csak CSV formátumot használhatsz, így ha a beszállítód mondjuk XML-ben küldi az adatokat, nem lesz könnyű dolgod, mert a két formátum struktúrája jelentősen különbözik. Akárhányszor szeretnél majd termékeket vagy egy frissített fájlt feltölteni a boltodba, manuálisan kell szerkesztened a táblázatokat, átmásolni az adatokat, és ez nem a legjobb szórakozás.

shopify import

Mire használható a beépített Import funkció?

 • Ha még nincs termék a wbáruházadban, néhány árut, termékinformációt feltölthetsz ezzel a módszerrel Shopify-ra – de csak akkor, ha pontosan ugyanazt a struktúrát használod.
 • Ha már van termék a boltodban, és az adott CSV-t pontosan ugyanúgy töltöd ki, mint korábban, akkor a Shopify fel fogja azt ismerni és frissíti a boltod adatait.
A problémák ezzel a funkcióval

Néhány ember manuálisan próbálja a feltöltéseket elvégezni, hogy a munkájuk gyorsabb legyen. Amikor már vannak termékeik a boltjukban, exportálni tudják a CSV fájlukat a Shopify-ból a saját adataikkal. Ezután tudják a fájl tartalmát szerkeszteni, majd újra feltölteni ugyanazt – benne az új termékek információival – de ez nem olyan egyszerű. Ha hosszú az adatok listája, és több száz vagy több ezer terméked van a beszállító által használt – nem CSV – formátumban, akkor örökkévalóságnak fog tűnni az az idő, melyet arra fordítasz, hogy összehasonlítsd, melyik termékek hiányoznak és honnan, és így tovább. Rengeteg hibázási lehetőség van. Ez a legnagyobb probléma a beépített Import funkció használatakor.

Egy másik probléma, hogy nem tudod a folyamatokat automatizálni, szükség van arra is, hogy te dolgozz ezekkel. Neked kell exportálni, módosítani, összehasonlítani, a táblázatokkal mindent rendben végezni, a szerkesztést, az újra feltöltést, és meg kell bizonyosodj arról, hogy minden működik. Napról napra végig kell ezt csinálnod, s hosszú távon ez lehetetlennek tűnik.

Ne aggódj, van számodra egy ötletünk!

Használj egy megfelelő Shopify-alkalmazást!

Egy megfelelő Shopify-alkalmazás használata megkönnyítheti a munkádat. Létezik már olyan, amely automatizálni képes azokat a folyamatokat, melyeket korábban esetleg manuálisan voltál kénytelen végezni; a szinkronizálás problémája eltűnhet, az importálás könnyű lehet és programozói ismeretekre sem lesz szükséged, ha segítséget mersz keresni és kérni. Többé nem kell, hogy számítson, hogy XML, CSV, XLS, TXT vagy JSON formátumban kapod meg a termékek adatait a beszállítóktól; és ha már beszállítók, az ő számuk sem kell, hogy korlátozva legyen. Egy applikációval a termékvariánsok is teljes támogatást kaphatnak.

A beépített importáló további hátrányai avagy gyerekjáték lehet az adatkezelés egy alkalmazással

Ha továbbra is kérdéses számodra, hogy miért lenne szükséged egy Shopify-alkalmazásra, ha az eredeti felületen egyébként is van egy beépített Import funkció, akkor íme összefoglalva a szempontok, amiken érdemes lehet elgondolkodni.

 • A beépített funkcióval manuálisan kell módosítanod az adatokat, egy alkalmazás ezt automatikusan elvégezné.
 • Teljes automatizmust tud nyújtani egy külső Shopify-alkalmazás, felváltva a sok gépelést, az egyeztetésekre fordított időt, és a programozói lépések szükségességét.
 • Egy alkalmazás képes kategorizálni.
 • A Shopify beépített importálójával nem tudod az árazást sem automatizálni. Például, ha a beszállítótól te 100 dollárért kapsz egy adott terméket, és te erre 20% árrést szeretnél tenni, de te a beépített funkciót használod az adatok feltöltésére, akkor minden egyes terméknek egyesével kell kiszámolnod a végleges árát. Egy alkalmazás ezt is megtenné helyetted.
 • Ha egy termék ára például dollárban van megadva, de te a boltodban eurót használsz, akkor ezeket is neked kell átváltogatnod, kivéve, ha egy applikáció ebben is segít.
 • Egy másik kérdéses pont lehet, hogy mi van akkor, ha a beszállító/nagykereskedő például hajnali 1 órakor frissíti az árlistáját? Ha azonnali frissességre törekszel, de a Shopify saját importálóját használod a termékek kezelésére, akkor neked is fel kell kelned ebben az időben, hogy megtedd a szükséges adatmódosításokat. Ha ezeknek a szükséges módosításoknak az elvégzésére huzamosabb ideig nincs lehetőséged, akkor nem lesz napra kész a webáruházad, és meglehet, olyan rendeléseid fognak érkezni, amiket nem tudsz kiszolgálni, mert hiányzik az adott termék, vagy esetleg pénzveszteség ér, mert az adott termékek ára a szállítónál idő közben megváltozott.
 • Tehát, ha nem frissíted a Shopify-webáruházadat, akkor meglehet, számos hátránnyal kell szembe nézned. A vevők megelégelhetik, hogy újra és újra előfordul, hogy a rendelt termékből nincs – abból az okból, hogy te nem vagy naprakész –, és rövid időn belül eltávolodhatnak tőled, potenciális vásárlóktól esel el. Egy megfelelő alkalmazás a frissítéseket napi rendszerességgel elvégzi helyetted, és a manuális feltöltéseket, szerkesztéseket is elfelejtheted, minden automatikusan megy végbe.
 • Mi van akkor, ha túl sok a terméked? A Shopify beépített importálója már néhány ezer termék esetén lefagyhat. Limitálva van azon áruk – és ezek adatainak – száma, amit ezzel a módszerrel egyszerre fel tudsz tölteni. Ha tényleg sok terméked van, de mégis ezt a funkciót használod, akkor szét kell szedned több részre a listádat, mert a rendszer az egésszel nem bánik el. És igen, jól gondolod, egy alkalmazás ebben is a segítségedre lehet, korlátok nélkülivé válhatsz.
 • Ha az adott, használatba vett applikáció field mappinget végez, tehát képes az adott felületet/fájlt feltérképezni az adatairól, akkor egy beszállító formátuma sem fog gondot okozni az importálás terén.

Tehát, akkor mire való a beépített Shopify importáló funkció?

Eredetileg arra lett létrehozva, hogy az apró módosítások egyszerűbbek legyenek, hogy ha kevés az adat – mondjuk 50 termék információját kezeled – akkor a munkát egyszerűen elvégezd. Valamint, ha már van egy létező áruházad, de annak az adatait egy másik Shopify-boltodba szeretnéd átvinni, akkor az importálóval ezt könnyen megtudod tenni. A való életben tényleg csak csekély mennyiségű adatot fogsz tudni vele kezelni, például ha néhány saját termékedet szeretnéd értékesíteni, azonban egy beszállítótól kapott adatbázissal, adatállománnyal (data feed) nem fogsz tudni dolgozni, ha ezt a funkciót használod.

Ha többet szeretnél tudni a drop shipping világáról, és hogy mi a különbség a rövid- és hosszú távú beszállítói kapcsolatok között, akkor kattints ide.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Tetszett a cikk?
Olvasd el a többi írásunkat is!