fbpx Skip to content

Webshop or website? How do I choose?

Sárvári Nelli

Sárvári Nelli

Web store or website

Amennyiben azon gondolkozol, hogy egy webáruház vagy honlap indítása lenne számodra a megfelelőbb, érdemes lehet cikkünket segítségül venni, hogy megoldást találj erre a kérdésre.

Webáruház

Web store or website

A webáruház készítése előtt érdemes tisztázni az ezzel kapcsolatos fogalmi kérdéseket. Mire is való pontosan egy webáruház? Egy webáruház vagy honlap készítése érné meg jobban a termékeid értékesítéséhez?

Egy webáruház akkor lehet hasznos számodra, amennyiben arra van szükséged, hogy vásárlóid könnyedén megtalálják a számukra megfelelő termékeket. A webshop megfelelő lehetőséget nyújt számodra, hogy könnyedén értékesíteni tudd a termékeidet. Egy valós áruháztól olyan módon különbözik egy online áruház, hogy a vásárlók céltudatosan indulnak neki a keresésnek, először több oldalon is megtekintik ugyanazt a terméket, mielőtt a vásárlás mellett döntenek. Ebben az esetben sajnos nem olyan egyszerű meggyőzni a vásárlókat, arról, hogy növeljék a kosárértéket és ne hagyják el online áruházad oldalát anélkül, hogy egy nagyobb összeget fizettek volna minél több termékért. Számos lehetőséget használhatsz a kosárérték növelésére, amely még ebben az esetben is segítségedre lehet, hiszen egy-egy kiegészítő minden esetben jól jöhet bármiről is legyen szó.

Amennyiben például ruházati cikkekkel kereskedsz, könnyebb dolgod van, hiszen ebben az esetben sokkal többször fordul elő, hogy a vásárlók több terméket tesznek a kosárba és meg is vásárolják azokat. Ebben az esetben is érdemes lehet a biztonság kedvéért további stratégiákhoz folyamodni, hiszen egy kedvezmény, ingyenes szállítás vagy akár visszaküldési lehetőség (amennyiben a vásárló nem elégedett a termékkel) mindig hasznos és praktikus lehet. Érdemes lehet a vásárlók érzéseire is hatni olyan módon, hogy bemutatod milyen termékeket vásároltak mások és milyen trendek vannak jelen éppen.

Fontos még megemlíteni azt is, hogy egy webáruház főleg azok számára lehet praktikus, akik több száz terméket próbálnak értékesíteni egyszerre, hiszen egy webáruház megadja az ehhez szükséges hátteret, a vásárlók nem fognak elveszni az oldaladon és minden termékkel kapcsolatos információ könnyedén és egyszerűen megtalálható, mindösszesen csak a megfelelő módon kell elhelyezned az egyes termékleírásokat.

Honlap

Honlap

Mire is való egészen pontosan egy honlap?

A honlap többnyire tájékoztató jelleggel működik, információkat közölhetsz a cégedről, elképzeléseidről és esetleges termékeidről.

Ezekre azonban lehetőséged van egy webáruház esetében is. Amennyiben szeretnénk feltüntetni a fent említett információkat vagy bármilyen plusz tájékoztatást szeretnénk a webshopon belül is megteheted mindezt, nem szükséges egy külön honlapot létrehozni emiatt.

Amennyiben kevés termékkel rendelkezel és ezek nem változnak túl sokszor, nem szükséges egy egész webáruházat üzemeltetned, egy honlap tökéletesen elegendő lehet céljaid megvalósításához, mindösszesen csak egy plusz fizetési felületre van szükséged ahhoz, hogy mindez megvalósuljon. Ezt nagyon egyszerűen kivitelezheted és nem kell amiatt aggódnod, hogy bármilyen nehézségbe ütköznél egy webáruház elkészítése során, hiszen az egy jóval hosszadalmasabb procedúra.

A termékleírásokat is egyszerűen kivitelezheted, amennyiben nem rendelkezel olyan sok termékkel, külön bejegyzéseket is készíthetsz róluk, hogy a vásárlóid sokkal részletesebben és jobban megismerhessék azokat, és könnyebben döntsenek a vásárlás mellett. A kevés termék mellett esetleg könnyebben indíthatsz különböző fórumokat is a honlapon belül, ahol beszélgethetsz a vásárlóiddal és válaszolhatsz a felmerülő kérdésekre. Ez egyértelműen szimpatikussá tehet téged a szemükben és így könnyebben szavazhatnak bizalmat a termékeidre és a rendelésre.

A vásárlókkal természetesen egy webshop keretein belül is kommunikálhatsz, azonban ott a termékszám miatt esetleg jobban elveszhet ez a lehetőség és sokkal inkább a termékekkel kell foglalkoznod, illetve azzal, hogy mindig minden adat naprakészen jelenjen meg a pontos tájékoztatás érdekében.

Összegzés

Összességében tehát a webáruház vagy honlap választása során érdemes figyelme venned a termékeid számát, hiszen talán ez a legnagyobb különbség a kettő között. Amennyiben több száz termékkel rendelkezel, amelyek sokszor változnak és bővülnek, mindenképp érdemes a webáruház létrehozását választanod, míg kevesebb termék esetén elegendő lehet számodra egy honlap. A webáruház esetén is könnyedén használhatod a honlap adta lehetőségeket, tehát létrehozhatsz olyan oldalakat, amelyek bemutatják vállalkozásodat, akár blogot is indíthatsz, nincs szükség pluszba egy honlap létrehozására.

Amennyiben nem tudod, hogy kezdj bele, vagy elakadtál online áruházad elkészítésében, kérd Shopify Expert csapatunk segítségét!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Tetszett a cikk?
Olvasd el a többi írásunkat is!