fbpx Ugrás a tartalomra

Shopify vagy PrestaShop? Segítünk a választásban!

Sárvári Nelli

Sárvári Nelli

Azon gondolkozol, hogy online vállalkozásba kezdesz? Vagy már egy meglévő platformról mennél át egy jobb e-kereskedelmi oldalra? Amennyiben bármelyik kérdés is ismerősen hangzik, jó helyen jársz. Ebben a cikkben a Shopify-t és a PrestaShop-ot fogjuk összehasonlítani, hogy segítsünk meghatározni melyik online e-kereskedelmi platform a megfelelő Számodra (ahogyan azt már korábban is tettük a WooCommerce és a Magento esetében): Shopify vagy PrestaShop.

A Shopify a piac vezető online áruház-építő platformja és nem véletlenül. Az egyik legnagyobb e-kereskedelmi eszköztárral rendelkezik a versenytársak között és biztosítja mindezt a használók számára. Nagyon könnyen kezelhető és korlátlan mennyiségű terméket tölthetsz fel a weboldalra. Továbbá a Shopify rendelkezik a legszéleskörűbb fizetési módokkal és áruházakkal. Szóval biztos lehetsz benne, hogy akár kis-, akár nagykereskedőként sikeres lehetsz ezen a platformon.

A PrestaShop egy nyílt forráskódú e-kereskedelmi platform, amely lehetővé teszi számodra azt, hogy egy kis online vállalkozásból egy sokkal nagyobbá válhass. A rengeteg beépített elemnek és a plusz lehetőségnek hála a PrestaShop abszolút személyre szabható az e-kereskedelmi vállalkozók számára.

A fentiekből következően joggal teheted fel a kérdést: Shopify vagy Prestashop az alkalmas az én webáruházam működtetéséhez?

List

Előnyök és hátrányok

Előnyök
Shopify
 • A Shopify kiváló weboldali biztonsággal rendelkezik.
 • Rengeteg lehetőséged van amennyiben fejleszteni szeretnéd a webáruházadat, a beépített funkcióknak köszönhetően.
 • A platform nagyon felhasználóbarát.
 • Még az olcsóbb Shopify-csomagok esetében is kiváló készletgazdálkodási funkciókat vehetsz igénybe.
 • Az oldal széleskörű fizetési lehetőségeket biztosít, amelyek közül választhatsz.
 • A Shopify minden nagyobb közösségi média felülettel együttműködik, így könnyedén tudod ott is hirdetni a termékeidet.
PrestaShop
 • A PrestaShop ingyenesen letölthető és telepíthető és miután ezekkel a lépésekkel készen vagy minimális költségekkel kell számolnod a továbbiakban.
 • A nyílt forráskód lehetővé teszi, hogy pontosan olyanná formáld az áruházadat, amilyenre Te szeretnéd.
 • A PrestaShop alapcsomagja lehetőséget nyújt arra, hogy rengeteg eszközt használhass, például a készletek követését, a termékmenedzsmentet, az online bevásárlókosarat, különböző elemzéseket és jelentéseket.
 • Hozzáférést kapsz további menedzselési feladatokhoz, például a rendelések kezeléséhez, illetve a vásárlóid is készíthetnek saját fiókot (amennyiben ezt a funkciót is szertenéd igénybe venni).
 • Teljes mértékben rajtad áll a webáruházad biztonsága, te szabályozod az egészet.
 • Rengeteg lehetőséged van további funkciók hozzáadaására.
Hátrányok
Shopify
 • Amennyiben nincs szükséged minden a csomagban megtalálható funkcióra, költséges lehet a Shopify használata.
 • Amennyiben több ember számára is elérhetővé akarod tenni az online áruházad menedzselését, nem biztos, hogy ez a platform lesz számodra megfelelő, hiszen még az Advanced Shopify csomagban is csak maximum 15 embert adhatsz hozzá a munkatársak köréhez.
 • A kevés ingyenes témából kifolyólag nincs annyi lehetőséged az áruházad személyreszabásához, mint a PrestaShop esetében.
PrestaShop
 • Tekintve, hogy bárki létrehozhat és árusíthat különböző modulokat, a saját webfejlesztésed során könnyebben felmerülhet valamilyen technikai probléma.
 • Te leszel a felelős mindenféle probléma elhárításáért.
 • A plusz témák és modulok prémium árakon vásárolhatók meg, így több száz dollárba is kerülhet, hogy pontosan azokkal a funkciókkal tudj működni, amelyekkel Te szeretnél.
 • Ha többre vágysz egy átlagos áruháznál, sokat kell tanulnod a programozással kapcsolatban, olyannyira, hogy érdemesebb lehet felbérelni egy fejlesztőt, akinek megvan a szükséges szakmai tudása a témával kapcsolatban.
 • Neked kell vállalnod a webáruházad hostingolását, a domain elkészítését, és az oldalad különböző biztonsági intézkedéseit.
 • Amennyiben sok termékkel rendelkezel és egyszerre sokan tartózkodnak az online áruházadban ugyanabban a pillanatban nagyon könnyen lelassulhat a self-hosted oldalad, akár még elérhetetlenné is válhat, így minden addig befektetett munkád és pénzed a kukában végezheti.

Funkciók

Mindkét platform számos e-kereskedelmi funkcióval rendelkezik, amely megkönnyíti, hogy bemutasd, áruld, eladd és menedzseld a termékeidet. Nézzük, hogyan különböznek egymástól a fő funkciók!

A termékeid menedzselése

Ahogyan azt már fentebb is említettűk, mindkét platform lehetővé teszi, hogy újabb termékeket tölts fel vagy frissíts, kategorizáld őket és listázd a vásárlóid számára. Beállíthatod az árakat, a termék részleteit , felállíthatsz különböző feltételeket a rendeléssel és a szállítással kapcsolatban is. Azonban a PrestaShop esetében könnyen lelassulhat a szerver, ha nagyon sok terméket szeretnél feltölteni és az oldaladat is többen látogatják.

Az áruház menedzselése

A Shopify minden olyan funkcióval ellát, amelyre szükséged van egy sikeres online áruház működtetéséhez, azonban a speciálisabb szolgáltatások esetében egy kicsit többet kell fizetned.

Mind a Shopify-on, mind a PrestaShop-on lehetőséged van a következőkre:

 • korlátlan mennyiségű terméket rendszerezhetsz és adhatsz el
 • a vásárlók saját fiókot készíthetnek a weboldaladon
 • felajánlhatod a termék árának visszatérítését
 • kezelheted a rendelés teljesítésével kapcsolatos információkat
 • nyomonkövetheted a készletedet.

Azonban a menedzselési funkciókat megfigyelve, láthatjuk a különbségeket:

 • Mindegyik Shopify üzlet ingyenes SSL tanúsítvánnyal rendelkezik, amelyet a PrestaShop esetében már nem találhatunk meg.
 • A Shopify több mint 100 fizetési lehetőséget nyújt a vásárlók számára, a PrestaShop esetében ugyanezeket az opciókat egy fizetett modul segítségével teheted csak elérhetővé.
 • A PrestaShop engedélyezi, hogy egyszerre több online áruházat is üzemeltethess ugyanabból az irányítópultból.
 • A PrestaShop esetében annyi plusz munkatársat alkalmazhatsz amennyit csak szeretnél, a Shopify esetében a maximum 15 főre korlátozódik (még az Advanced csomag esetében is).
Marketing
Marketing és SEO

A leárazások, kuponkódok, speciális akciók, ingyenes szállítás és közösségi médián való hirdetés mind olyan marketing lehetőségek, amelyeket mindkét platformon meg tudsz valósítani. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy reklámozd a termékeidet, növeld a forgalmat és a márkád ismertségét.

A Shopify esetében a vásárlók véleményeket is hagyhatnak a weboldaladon a termékeidről, ezen kívül könnyen beállíthatod a SEO-t az oldaladon, így nagy eséllyel jutsz előrébb a Google találatok között.

Ehhez hasonlóan a PrestaShop lehetőséget nyújt arra, hogy átírd az URL kódodat és a SEO optimalizására is adottak a feltételek. Továbbá letölthetsz ingyenes és prémium modulokat is, amelyek lehetővé teszik, hogy a vásárlók véleményeket hagyjanak a termékeidról.

Az áruházad főoldalának személyreszabása

A Shopify több mint 70 professzionális témával rendelkezik, amelyeket világhírű tervezők készítettek és jól megjeleníthetők az okostelefonokon is. Ez nagyon megkönnyíti, hogy egy kifinomult kinézettel rendelkező webáruházat készíthess. Azonban nem vagy lekorlátozva az egyes témákra, hiszen könnyedén személyre szabhatod az oldal minden egyes aspektusát.

Azonban összesen csak nyolc ingyenes sablonnal rendelkezik a Shopify, a többi prémium és 140, iletve 180 dollár között mozog az ára.

A PrestaShop esetében szintén teljes kontrollal rendelkezhetsz az online áruházad kinézetével kapcsolatban, hiszen az “add-on” áruházában számos ingyenes illetve fizetős sablont és témát találhatsz. A PrestaShop külön iparágaknak készített sablonokkal is rendelkezik. Amennyiben egy konkrét témát keresel a vállalkozásodhoz, kiszűrheted az eredményeket a sablonok stílusának és/vagy a vállalkozásod iparágának (pl.: állatok, elektornika, ételek, divat, cipők, egészség stb.) megfelelően.

shopify vagy prestashop

Használat

A Shopify végigvezet az online áruház nyitásának kezdetétől egészen a végéig. Nagyon könnyen kezelhető az új felhasználók számára. A témák kiválasztása abszolút a felhasználó döntésére van bízva és a termékeket is nagyon egyszerűen feltöltheti és listázhatja a tulajdonos.

A PrestaShop használata akkor válik könnyűvé, hogyha egy nagyon egyszerű online áruházat szeretnél indítani, ugyanis ebben az esetben nem kell hozzányúlnod a nyílt forráskódhoz, nincs szükség fejlesztői szakértelemre. Azonban ha egy kifinomultabb online áruházra vágysz, értened kell a programozáshoz, vagy fel kell bérelned valakit, aki jártas ebben a témában, ezáltal lehet, hogy többet fogsz fizetni, mint ahogy tervezted.

Árak

Shopify:
 • Shopify Basic: 29 dollár/hónap
 • Shopify: 79 dollár/hónap
 • Advanced Shopify: 299 dollár/hónap
 • Shopify Plus: egyedi havidíj
PrestaShop

Mint ahogyan azt már korábban is említettük a PrestaShop egy nyílt forráskódú e-kereskedelmi weboldal, így ingyenesen letölthető és a szerver tárhelyéért kell fizetni éves díjat. Azonban hogyha növelni szeretnéd a weboldalad funkcionalitását pluszba kell fizetned, hiszen egy másik csomagba fog átenni téged, amely szintén drágább. A további prémiumok nagyon könnyen 100 dollárba is kerülhetnek, hiszen a hasznosabb funkciók 50 dollártól kezdődnek. Továbbá Te leszel felelős a weboldalad hostingjáért, az SSL tanúsítványért is évi 90 dollárral kell számolnod, így elég könnyen összejöhetnek a pluszköltségek.

Összegzés – Shopify vagy PrestaShop?

Mindkét oldalt megvizsgálva megállapíthatjuk, hogy mind a Shopify, mind a PrestaShop fantasztikus funkciókkal rendelkezik az e-kereskedelemi oldalad elkezdéséhez.

Azonban technikai szaktudás nélkül egyértelműen a Shopify lehet a nyerő, hiszen nem kell programoznod ahhoz, hogy a tökéletes online áruházat elkészíthesd.

A PrestaShop egy olcsóbb lehetőség amennyiben nem tervezel egy átlagos áruháznál nagyobbat nyitni, azonban a terjeszkedés során nagyobb nehézségekbe ütközhetsz, amennyiben nem rendelkezel informatikai szaktudással.

via Ecommerce Platforms

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Tetszett a cikk?
Olvasd el a többi írásunkat is!