fbpx Ugrás a tartalomra

Hogyan találj ingyenes és jogtiszta képeket webáruházadba?

Sárvári Nelli

Sárvári Nelli

Webáruházad készítése során számos fontos tényezőt kell figyelembe venned, köztük azt is, hogy milyen vizuális tartalommal töltöd meg az oldaladat. Ehhez szükséged van ingyenes és jogtiszta képekre, hogy mindenféle probléma nélkül, könnyedén olyanná alakíthasd online áruházad, amilyenné csak szeretnéd.

Miért van szükséged képekre webáruházadban?

Egy webáruház elengedhetetlen eleme a vizuális tartalom. Nagyon sokat elárul rólad és a termékeidről egyaránt az, hogy mekkora hangsúlyt fektetsz ezek kivitelezésére és összeállítására. Egy korábbi cikkünkben már olvashattál arról, hogy hogyan készíthetsz jó minőségű termékfotókat az okostelefonod segítségével, most viszont arra szeretnénk rávilágítani, hogy a termékfotókon kívül nagyon fontos a webáruházadban megjelenő további képeken is dolgoznod.

Képekre nagymértékben szükséged van tehát webáruházad üzemeltetése során, hiszen növelik a vizuális élményt vásárlóid számára és ezáltal könnyebben dönthetnek a vásárlás mellett, sokkal átláthatóbbá, igényesebbé és minőségibbé válhat az oldalad, ezáltal a termékeid is ugyanezt az érzetet kaphatják. Továbbá a bannereken megjelenő jó minőségű képekkel könnyedén feljavíthatod az esetlegesen rosszabb minőségű termékfotóidat, hiszen azok kisebb képméretek esetén nem láthatók annyira, a jó minőségű bannerképek pedig határozottan magukra terelik a figyelmet.

Mi több, amennyiben találsz olyan ingyenes és jogtiszta képeket, amelyekkel könnyedén tudsz azonosulni, könnyedén tudják képviselni online áruházad arculatát nem is kell azon aggódnod, hogy esetleg neked kellene drága eszközökkel megterveztetni, majd elkészíteni a weboldalad kinézetét.

Hol találhatsz ingyenes és jogtiszta képeket?

Amennyiben úgy érzed, hogy itt az ideje jogtiszta képek után nézned, azonban nem tudod, hogyan kezdj bele, segítünk néhány lehetőség felsorolásával.

Miért fontos, hogy jogtiszta legyen a kép?

Sajnos manapság számos probléma merül fel azzal kapcsolatban, hogy egy adott képet valaki a szerző tudta nélkül használja fel. Amennyiben ez kiderül, hatalmas összegekre perelheti be a tulajdonos a képének felhasználóját, amire természetesen egy webáruház tulajdonos számára nagyon nincs szükség. Éppen ezért fontos, hogy minden esetben legyél tisztában azzal, hogy az oldalról valóban ingyenes és jogtiszta képeket tölts le felhasználásra.

A Google képkeresőjében lévő képek jogtiszták?

Egészen biztos, hogy te is jártál már úgy, hogy kerestél egy képet egy témában és automatikusan a Google segítségét kérted ezen a téren. A kép letöltése vagy másolása során pedig megláttad, hogy a kép le van védve és nem tudod akárhol felhasználni. Éppen ezért érdemes észben tartani, hogy bár a Google számos jó minőségű képpel rendelkezik, ezek legtöbb esetben egyáltalán nem jogtiszták. Természetesen ezek között is rábukkanhatsz egy-két ilyen képre, azonban erre nagyon oda kell figyelned a keresés során.

Hol keresgélj ingyenes és jogtiszta képeket?

Szerencsére számos lehetőséged van arra, hogy ingyenes és jogtiszta képeket találj, amelyeket aztán fel tudsz használni hirdetésekre, bannerekre és egyéb illusztrációk elkészítésére.

Burst

A Burst egy kifejezetten jó lehetőség, amennyiben szeretnél ingyenes és jogtiszta képeket webáruházadba.

Amennyiben Shopify áruházzal rendelkezel a Burst oldala kifejezetten számodra készült. Ezen az oldalon számos jó minőségű kép közül válogathatsz és még különböző kollekciókból is válogathatsz, hogy biztosan megtaláld azokat a képeket, amelyeket keresel és, amelyek által tökéletes lesz webáruházad vizuális megjelenítése.

Pexels

Pexels

A Pexels oldala kitűnő lehetőséget biztosít számodra abban az esetben, hogyha magyarul szeretnél keresni. Az oldal rengeteg ingyenes és jogtiszta képpel rendelkezik, így egészen biztos megtalálod a számodra megfelelő illusztrációt.

Pixabay

Pixaby

Akárcsak a Pexels esetében, a Pixabay is rendelkezik magyar keresőfelülettel, így ebben az esetben sem ütközöl nyelvi akadályokba. Itt is találhatsz rengeteg jó minőségű, ingyenes és jogtiszta képeket, amelyeket könnyedén felhasználhatsz webáruházad tökéletesítésére.

Unsplash

Unsplash

Az Unsplash oldalán is rengeteg gyönyörű képet találhatsz és akárcsak a Burst esetében, itt is keresgélhetsz a különböző kollekciók között, hogy könnyebben megtaláld azt,a mit keresel webáruházad számára.

Az ingyenes és jogtiszta képek esetében érdemes lehet több oldalt és végigbogarászni, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb képeket.

Fizetős vagy ingyenes képek

Webáruházad vizuális megjelenése során érdemes lehet végiggondolni, hogy esetlegesen hajlandó vagy-e fizetni az oldaladon megjelenő képekért. Az ingyenes képek nagyon hasznosak és jó minőségűek is, azonban pontosan az ingyenesség miatt felmerülhet az a probléma, hogy mások is felhasználják ugyanazokat a képeket, így nem lesz eredeti az oldalad és vásárlóid esetleg más webáruházhoz fogják kötni az adott képet, nem a te online áruházadhoz. A fent említett képkeresőkben találhatsz fizetős képeket is, és még az is lehet, hogy sokkal inkább webáruházadnak megfelelő képeket találsz a fizetősek között. Természetesen az ingyenesek között is egyszerűen megtalálhatod, a számodra tökéletest, azonban a fizetős opciót sem szabad elfelejteni.

Képek szerkesztése

A képek letöltése után általában már nincs sok teendőd, hiszen valószínűleg olyan képet választasz, amin már nem kell hosszú órákat dolgoznod a szerkesztgetések során. A letöltés során figyelj arra, hogy inkább a számodra szükséges képmérettől nagyobb méretet válassz, hiszen azt könnyen tudod kicsinyíteni anélkül, hogy romlana a minőség. Számos jó minőségű képszerkesztőt tudsz használni, amennyiben apróbb változtatásokra vagy szerkesztésekre szorulnának az általad kiválasztott képek. Amennyiben nem tudod, hogy kezdj hozzá a webdesign kialakításához, cikkünk segítségedre lehet.

Ezen alkalmazások közül találhatsz számos ingyenes és fizetős felületet is, azonban ha igazán profi munkát szeretnél végezni, egészen biztos, hogy érdemes beruháznod egy ilyen alkalmazásba is. Ezekre példa a Canva, Crello, Illustrator, Figma, Photopea, Moose stb.

A képek esetében továbbá érdemes még odafigyelned arra, hogy itt is megvalósuljon a keresőoptimalizáció, hiszen nagyon fontos, hogy ne legyen ezzel sem probléma a későbbiek során.

Manapság már egyre elterjedtebb a WebP formátum, amelyet a Google kifejezetten kedvel, azonban nem sok oldalon találkozhatsz még vele, de érdemes lehet ezt alkalmazni, amennyiben ez megengedett az általad választott e-kereskedelmi platform területén. Amennyiben ez nem megvalósítható, a képeket JPEG formátumban érdemes letöltened. Hogyha átlátszó hátterű képre lenne szükséged az oldaladra, a képeket PNG formátumban kell használnod.

Összegzés

Összességében tehát nagyon fontos, hogy az ingyenes és jogtiszta képek keresése során több oldalt is megnézz ahhoz, hogy megtaláld a megfelelő képet/képeket webáruházad számára. Azonban nagyon fontos észben tartanod, hogy a vizualitás nagyon fontos eleme az online áruházad imázsának, így érdemes nagy hangsúlyt fektetni rá, hogy egészen biztos a megfelelő benyomást keltsd a vásárlóidban.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Tetszett a cikk?
Olvasd el a többi írásunkat is!